Kazan (UNA) – De directeur van de Unie van nieuwsagentschappen van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), de heer Mohammed Abdrabuh Al-Yami, begon zijn toespraak tijdens de sessie "Media van de toekomst in het heden: inhoud en technologieën" - Kazan Forum 2025, door de organisatoren van het forum te bedanken voor de uitnodiging om deel te nemen aan deze cruciale sessie, die de visies van experts en besluitvormers samenbrengt om de toekomst van de media te anticiperen in een tijdperk van meedogenloze digitale transformatie. Hij benadrukte dat de keuze voor de titel ‘Media van de Toekomst in het Heden’ een proactieve visie belichaamt die raakt aan de essentie van de uitdagingen en kansen waar ons beroep vandaag de dag mee te maken heeft.
Al-Yami legde uit dat het partnerschap met Tatmedia Agency in Tatarstan een schitterend voorbeeld is van samenwerking tussen UNA en de Russische Federatie, met name op het gebied van het ontwikkelen van creatieve content en het implementeren van opkomende technologieën. Hij wees op het succes van dit partnerschap bij het lanceren van gezamenlijke initiatieven, zoals interactieve nieuwsplatformen die kunstmatige intelligentie en menselijke verificatie combineren, en workshops om journalisten te trainen in digitale analysetools. Hiermee wordt het vermogen versterkt om de gevolgen van media-misinformatie het hoofd te bieden en culturele identiteit te behouden in een complexe digitale ruimte.
Al-Yami voegde eraan toe: "De weg naar de toekomst is niet zonder grote uitdagingen. In het licht van de revolutie op het gebied van big data en kunstmatige intelligentie rijst een cruciale vraag: hoe verenigen we technologische innovatie met onze diepgewortelde mediawaarden? Hier ligt onze rol als islamitische organisatie om de wereld eraan te herinneren dat technologie geen doel op zich is, maar een middel om de dialoog te bevorderen, feiten te verspreiden en bruggen van begrip te bouwen tussen beschavingen."
De directeur-generaal van de UNA riep op tot het versterken van de samenwerking tussen de persbureaus van de OIC-landen door middel van de volgende methoden:
- Het opzetten van een medianetwerk voor kunstmatige intelligentie om expertise uit te wisselen en oplossingen te ontwikkelen die passen bij culturele en religieuze contexten.
- Het opstellen van een internationaal ethisch handvest dat het gebruik van opkomende technologieën reguleert, de privacy beschermt en de geloofwaardigheid bevordert.
- Ondersteuning van gezamenlijke projecten, zoals visuele mediaplatforms in onze lokale talen, die de succesverhalen van ons land vertellen met behulp van virtual reality-technologieën.
Al-Yami gaf aan trots te zijn op wat YONA en Tatmedia hebben bereikt met het gezamenlijke digitale archiefproject, waarmee het erfgoed van de regio wordt bewaard en op innovatieve wijze aan nieuwe generaties wordt gepresenteerd. Hij merkte op dat dit model bevestigt dat de toekomst niet alleen over koude technologieën gaat, maar eerder over een menselijk erfgoed dat we met bewustzijn en creativiteit nieuw leven inblazen.
Hij legde uit dat de mediasector op een kruispunt staat: we moeten óf passieve instrumenten van de digitale revolutie zijn, óf leiders die de revolutie in dienst van de mensheid stellen. Hij benadrukte dat dit alleen kan slagen door gezamenlijke actie, investering in jong talent en het vertrouwen dat de toekomst van de media altijd de stem van wijsheid, de pen van de waarheid en het beeld van schoonheid zal zijn.
(is voorbij)
Donderdag 17 Dhul-Qi'dah 1446 AH 15-5-2025 AD
een minuut